دکتر حسین صفوی زاده

طب مکمل


خواص شگفت انگيز عسل

عسل طبیعی چند صد گیاهی، منظور عسلی است که توسط زنبور عسل تولید می شود و برای تهیه آن، شهد گیاهان مختلف مورد استفاده زنبور قرار گرفته شده باشد. خداوند در این خصوص می فرماید:

وَأَوْحَى رَبُّكَ إِلَى النَّحْلِ أَنِ اتَّخِذِي مِنَ الْجِبَالِ بُيُوتًا وَمِنَ الشَّجَرِ وَمِمَّا يَعْرِشُونَ *68* ثُمَّ كُلِي مِن كُلِّ الثَّمَرَاتِ فَاسْلُكِي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلاً يَخْرُجُ مِن بُطُونِهَا شَرَابٌ مُّخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ فِيهِ شِفَاء لِلنَّاسِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَةً لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ *69*

سوره النحل آیه 68 و 69

ترجمه:
پروردگارت به زنبور عسل الهام نمود كه در كوهها و درختان و از آنچه بنا مي کنند منزل بگير، سپس از همه ثمرات بخور و راههاى پروردگارت را فرمانبردارانه، بپوى. آنگاه‏ از درون شكم آن، شهدى كه به رنگهاى گوناگون است بيرون می‏آيد.
در آن، براى مردم شفاست. راستى در اين (زندگى زنبوران) براى مردمى كه تفكر مى‏كنند نشانه ای از قدرت الهى‏ است.

خواص:
عسل طبیعی چند گیاهی یک غذای کامل است چون حاوی اسیدهای آمینه، پروتئین ها، ویتامینهای گروه B، اسید فولیک، ویتامین E، کاروتن، بیوتن و اسید نیکوتینیک، مواد معدنی مثل آهن، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، مس، منگنز، فسفر، روی، سلنیوم و ... است و کلیه ترکیبات آن کاملاً جذب بدن می شود.

عسل از دیدگاه منابع طب سنتی طبیعت گرم دارد و دفع کننده بلغم، سودا و رطوبات بدن از عمق بدن و سر می باشد.
آنزیم های عسل باعث تقویت فرایندهای هضم روده ای و فعال سازی عملکرد مخاط معده می شوند.

مصرف روزانه آن باعث افزایش گلبول های سفید و قرمز خون می شود.

مالش لثه ها با انگشت آغشته به عسل باعث استحکام لثه ها می شود.

مصرف آن توسط مادران شیرده و نوزادان و کودکان، اثرات مثبت فراوانی روی رشد کودکان دارد.

عسل خواص ضد میکروبی قوی دارد و تقریباً تمام انواع باکتری ها و ویروس ها بعد از چند ساعت در آن زنده نمی مانند.
همچنین گذاشتن عسل روی زخم باعث تحریک جریان خون و لنف در ناحیه شده و باعث تسریع در بهبود زخم می شود.

مطالب فوق تنها موارد محدودی از خواص غذایی و داوریی عسل است.

نشانه ي عسل خوب:
اصولاً عسل خوب و درجه یک آن است که رس ببندد یعنی مانند کره و به رنگ کرم بشود (نه سفید رنگ) که به اصطلاح عام می گویند شکرک بسته است و اگر در آب سرد قرار دهید و کم کم گرم کنید به حالت اول باز گردد.
در فصل زمستان رس بستن سریع تر شکل می گیرد.

تذکر:
اگر عسل با موم خورده نشود بهتر است.

- اگر عسل پخته باشد خیلی بهتر است مانند مربی و داخل کمپوت و یا داخل غذا (مثلاً اگر در قیمه هم یک قاشق عسل ریخته شود، مزه اش را عوض نمی کند، ولی می تواند یک دوای بسیار مفیدی باشد مخصوصاً در زمان بارداری)
- شیرینی عسل برای دیابتی ها و بیماران دارای قند خون مضر نمی باشد و می توانند بجای شیرینی از عسل به اشکال مختلف استفاده کنند، مثلاً با عسل کمپوت یا مربی درست نمایند.

- شیرینی عسل تنها شیرینی هست که قند آن برای دندان ها مفید می باشد. در این زمینه خوب است بدانید که جزء بهداشت دندان نقل شده است، شب ها عسل یا مقداری پنیر روی دندان هایتان بمالید و صبح ها مسواک بزنید.

- برای درمان بیماری ها و استفاده از عسل در چشم، گوش یا واژن، حتماً باید از مرغوبیت و کیفیت عسل مطمئن باشید تا دچار مشکل نگردید.

- عسل مورد استفاده باید زنبوری و چند گیاهی باشد و از عسلی که زنبور تنها از یک نوع گیاه استفاده کرده مانند عسل یونجه، گزنه یا استوخودوس خودداری شود، چراکه عسلی خوب است که زنبور هر چه بیشتر از گیاهان متنوع استفاده کرده باشد.
- عسل تک گیاهه مورد تایید نیست چرا که جنبه درمانی و دارویی دارد و نه غذایی و می تواند بسته به شخص مصرف کننده برای ایشان مشکل ایجاد نماید.

- عسل نباید در معرض شعله مستقیم قرار بگیرد. عسل را می توان در آب ریخت و سپس آنرا داغ کرد، برای تهیه شربت آب عسل یا عسل مصفی این گونه عمل می گردد که در ذیل طرز تهیه آنها شرح داده شده است.
- برای گرم کردن عسل اگر لازم بود می توانید ظرف در بسته عسل را داخل ظرف پر از آب سرد گذاشته تا به تدریج گرم شود و عسل نیز از گرمای آب به صورت غیر مستقیم گرم گردد.

طرز تهیه شربت آب عسل:
یک کیلو عسل را با 6 کیلو آب مخلوط کرده و روی حرارت ملایم بجوشانید و کف آنرا مرتب بگیرید تا آب آن نصف شود.

طرز تهیه عسل مصفی:
3 کیلو عسل را با 1 کیلو آب مخلوط کرده و روی حرارت ملایم بجوشانید و کف آنرا مرتب بگیرید تا آب آن تبخیر شود، با اینکار عسل خام به عسل مصفی تبدیل خواهد شد.

لازم به ذکر است، عسل معمول را عسل خام می گویند که خاصیت دوایی آن به خاصیت غذایی آن غالب است ولی اگر از خامی در بیاید و به صورت پخته مانند سکنجبین عسلی، شربت آب عسل، عسل مصفی مصرف شود، خاصیت غذایی بیشتری نسبت به عسل خام دارد و خاصیت دوایی آن کمتر می گردد، لذا افرادی که به عسل حساسیت دارند و با خوردن آن دچار عارضه ای می گردند، بهتر است عسل مصفی میل نمایند.

منبع: مطالب جمع آوري شده توسط جمعي از محققين طب سنتي - اسلامي


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان زینبیه ، نرسیده به چهارراه عاشق اصفهانی ، ورزشگاه بهمن ، انتهای کوچه یزدان
تلفن : 35640726 - 031

نظرات کاربران درباره این مطلب :

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
زیبایی و طب سنتیصفحه اصلیمقالاتسوالات پزشکیپیامهای کاربرانآدرس و تلفن مطب